Jag har gjort ett gigantiskt bra val...

Jäpp, jag är så otroligt glad över att jag tog mig i kragen och vågade skicka in min  projektansökan att utbilda Gaston till vårdhund. Tack vare det så läser jag även en kurs på distans i Malmö. Genom den fick jag möjlighet att delta på en konferens i Malmö i fredags, den hette "Djur - unika resurser i arbete med människor". Jag är såld! Jag har hittat mitt gebit i livet, en på gränsen religös upplevelse. Mamma mia, ni skulle varit med.

Jag och den tjejen som jag haft förmånen att jobba med under hösten (hon och hennes hund är ett utbildat vårdhundsteam) åkte till Malmö och våren i torsdags. Vi bodde på ett kanonhotell med en FANTASTISK frukost. Ni vet, sån där som man vill ha de få gånger i livet man hamnar på hotell. Mumsfilibabba, jag åt och drack till magen nästan sprack. Allt GI-vänligt!!! Bara så ni vet.

Vi gick upp till Universitetssjukhuset och våren hade kommit till Malmö. Det blev ända upp till 18,5 grader under dagen. Jag är faktiskt inte ledsen över att missa det genom att sitta på föreläsningar hela dagen för fy sjutton vilka fantastiska människor jag lyssnat på.

Jag hade längtat halvt ihjäl mig efter att få höra en föreläsning av Ingeborg Höök som förestår Vårdhundsskolan. Vilken kvinna, vilket engagemang, vilken energi och fatta vad denna kvinna har gjort när det gäller vårdhundar.

Hon menar på, att det är trevligt på alla sätt och vis att vårdpersonal tar med sina hundar till jobbet och de gör säkert en fin insats MEN en vårdhund är där för att jobba. Det är mitt jobb som förare att ALLTID se till hundens bästa. Jag fattade inte först vad hon syftade på men hon förklarade att en vårdhundsförare är HELA tiden tillsammans med sin hund. Den är på en avdelning under kontrollerade former och jag är där med min hund för att utföra ett uppdrag.
När vårdpersonal tar med egen hund så är vårdpersonalen där för att jobba med de äldre. Ska de in till tanten på femman så kanske inte hunden kan följa med och den måste då kanske lämnas utanför rummet. Vem ser till den då? Vem ser om tanten på nian kör över hunden med rollatorn eller sopar till den i huvudet. Fattar ni? Som vårdhundsförare är det min förbaskade skyldighet att se till att din hund får bästa möjliga förutsättningar för att kunna utföra sitt jobb.

Jag fick massor av tips på vad Gaston kan hjälpa mig med i träning av de människor som jag jobbar för (äldre). Mycket visste jag innan eftersom jag lusläser allting angående vårdhundar men Ingeborg bara öste ur sig praktiska tips och jag skrev så det jädrar i mig glödde i pennan.

Nog om detta för dagen började med en föreläsning av en kvinna som dragit igång hundkurser för utvecklingsstörda barn. Allt började med när hennes dotter (som är utvecklingsstörd) kom in i tonåren och plötsligt ville ingen vara med henne. Flickan började gå runt till grannarna och låna deras hundar, för en hund säger ju aldrig nej (när hon sa det blev det knäpptyst i salen, vi blev så himla berörda av hennes historia).

Hur som helst mamman hade, med en energi som får en duracellkanin att stå still, fixat hundinstruktör, människor med utbildade hundar som var villiga att låna ut dem till barnen och kört igång en kursvkersamhet där hund, hundensägare och ett utvecklingsstört barn jobbade ihop. Det var många och långa turer som ni förstår innan det gick i hamn. Vi fick se en film från lite olika kurstillfällen och det var så kul. Fatta vad de barnen tränade sina kroppar med allt vad det innebär med fin- och grovmotorik att gå spår efter en spårglad hund (snacka om balansträning), eller bygga hinder till agilitybanan, eller springa och gömma sig för ett sökslag. Hon kallade kurserna "Guldstund med hund". Själva grundtanken var att hitta en aktivitet som hennes dotter kunde längta till åtminstone en gång i veckan. Hon lyckades!

En annan föreläsning var om hälsokatter. Omhändertagna katter, som ni vet finns det ett oändligt antal sådana, från Katthjälpen i Malmö åkte på besök till olika äldreboenden där bland annat dementa fick umgås med katterna under en timme. De tog med socialt trevliga katter som älskar att bli klappade. Vem som myste mest är frågan, de gamle eller katterna?!?

Det var en tjej som berättade om sitt liv med assistanshund. Helhäftigt att höra.

Alltså jag går i spinn! Jag är helt såld på detta. Att det finns sådana drivande människor som det finns på Malmö universitet är ju en evig lycka (plus Ingeborg på vårdhundsskolan... min nya idol). De ser till att det blir studier på att djur verkligen bidrar med något i vården. Vi, vanliga dödliga djurägare, vi vet ju men det räcker ju inte för att det ska vara ok att ta med sig djur i vården. Men finns det vetenskapligt bevisat att det ger god effekt på hälsan, livskvaliten och (i många politikers ögon) en samhällsvinst så vips är det ok!

Det blev ett långt och säkert aptråkigt inlägg men jag måste bara få dela med mig av min kanondag i Malmö.

För övrigt har helgen fräst förbi i en rasande fart. Igår hade vi en supermysig kväll med kompisar och idag har jag varit iväg tidigt på morgonen och spårat med Martin och AG. Gaston gjorde återigen ett kanonspår på fält. Vad har hänt? Vi hann göra ett uppletande också som gick rätt ok. Sen pep jag iväg för att titta på mina tjejers fotbollsmatch och de vann!!! De behöver det så väl mina goa tjejer, ja alla goa tjejer i laget behöver få känna känslan av vinst!

En kanonhelg är snart till ända och jag är skitslut. Nu mot en ny vecka när jag ska frälsa folk med mitt vårdhundssnack.

Hej på er!

Kommentarer
Postat av: Petra

Hej! Vad underbart att du brinner för detta med vård hund! Har också sett vilken underbar inverkan djuren har på både äldre jag jobbat med och utvecklingsstörda! Tyvärr tror jag inte Greta skulle göra någom större succe!!!! Kram

2010-03-28 @ 21:33:08
Postat av: Lotta

Åh, man kan riktigt se framför sig hur du brinner för det här... låter jättespännande!!



Härligt med tjejernas vinst - GRATTIS !!! då är vi nöjda med kidsen både du & jag ;). Här avslutades dagen med DM-vinst!



Kram på dej

2010-03-28 @ 22:19:52
URL: http://www.friden.de
Postat av: Anneli

Tråkigt inlägg?! Det är superintressant att läsa om vårdhund! Hade jag haft styrkan att jobba inom vården hade jag stått först i kö för att få gå i dina fotsteg. Kämpa på I-M: du och Gaston behvös, ni kommer göra en insats för patienternas välmående som inte går att mäta i pengar! Ni är sanna vardagshjältar. Kram.

2010-03-29 @ 10:21:31
Postat av: FIA, SIRI & WIRRA

Jag tror inte att du förstår ur bra du skriver...Detta m vårdhundsgrejen tycker jag är super intressant och jag följer er med spänning.

TASSAR

FIA, SIRI & MINI RACERN WIRRA

2010-03-29 @ 18:54:15
URL: http://siri.gundogs.se/
Postat av: Agge

Vad häftigt att träna till vårdhund!!! De är ju så sociala och duktiga våra voffsingar!!! De lixom känner på sig vad som är bäst!



Här är det toppen, lite mycket snö bara, det har nu snöat och snöat och snöat igen men nu har det äntligen gett med sig.... skönt!



Ha en skön fortsättning på kvällen!



Kram



/Agneta

2010-03-29 @ 21:40:18
URL: http://www.nogg.se/tyra
Postat av: Ingeborg Höök

Jag fick en länk till din blogg och vill bara skicka en hälsning till dig att det är vårdhundsförare med ditt engagemang som är så härligt att möta. Jag ser fram emot att träffa dig under kursdagar i höst i Malmö.

Varmt lycka till med hundträningen och en riktigt skön sommar önskar jag dig!

/

Ingeborg Höök

2010-05-28 @ 19:17:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0